Se opp innimellom. Se opp.

iPhonen lyste opp ansikt mitt mens jeg gikk. Jeg var først til å se statusoppdateringer på Facebook, LinkedIn, Twitter og Instagram. Men hvor var det blitt av tiden til å tenke de store tankene?

Jeg startet derfor Tech Sabbath (avhold fra teknologi fra fredag til lørdag kveld). Det var en evig kamp. I sommer slettet jeg flere applikasjoner fra mobiltelefonen. Jeg lastet ned Moment, en app som følger din bruk av mobiltelefonen, jeg begynte å bruke klokke, og ikke minst vekkerklokke. Det var vanskeligere enn jeg trodde. Avhengighet har fått nye konnotasjoner: digital avhengighet.

I januar 2018 skrev to store investorer i et åpent brev til Apple og oppfordret dem til å håndtere den økende avhengigheten til deres produkter, spesielt blant barn og unge. Verdens Økonomiske Forum tok opp digital avhengighet under årets møte i Davos. Det ble skrevet mye om digital avhengighet (se nederst i bloggen for en rekke kilder), men vi snakker ikke om problemet vi har.

Vi er sammen, men alene. Vi må se opp.

Barn sliter med øyekontakt. Voksne ser ned i telefonen når du snakker med dem. De snakker mens de scroller. For å bygge tillit trenger vi samtaler hvor vi ser hverandre inn i øynene. Store konferanser inspirerer, mindre samtaler endrer. Så jeg begynte å organisere Circles. Åtte personer møtes, godt forberedte på et tema, uten sosiale medier som dokumenterer, og under Chatham House Rules (du kan referere til innholdet, men ikke talspersonen). I 2017 snakket vi med en menneskerettighetsekspert fra Mosul, administrerende i den Globale Vaksine Alliansen og Kisulu – en Kenyansk bonde som kjemper imot klimaforandringer hver dag på jordet hans. Når jeg ser tilbake på året som har vært er det disse samtalene som har utfordret meg til å tenke nytt, blitt godt kjent med nye mennesker og hjulpet meg med å gjøre en bedre jobb.

Hvor skal vi? Vi må se opp. 

Når vi ser opp fra skjermene våre, inn i øynene til de vi snakker med, vil vi møte usikkerhet, risiko, og problemer som må løses. Verdens Økonomiske Forum lanserte nettop den årlige globale risiko rapporten som rangerer sannsynligheten og effekten av de største risikoene verden vil møte. Ekstreme værforhold og naturlige katastrofer rangerer høyest. Vi må løfte blikket vårt for å finne vår nordstjerne. Hvor vil du? Hvilket problem skal du jobbe for å løse i 2018? Hvordan skal du bruke dine styrker for å gjøre en forskjell?

Tillit bygges igjennom kommunikasjon. Konferanser må komplementeres med samtaler. Taler med lytting. Tekst med bilder. Med mange flere kanaler enn tidligere er det enda viktigere å ha et tydelig budskap. Å være hel ved. Å ha en nordstjerne.

Så se opp innimellom. Se opp.

Kilder om digital avhengighet: