10 ting jeg lærte fra året mitt i TEDxOslo

De siste årene har ”TED universet” tatt en hel verden med storm. Vi søker opp filmene for inspirasjon og informasjon, styrke og kreativitet. Hva er det med disse presentasjonene som har tatt en hel generasjon og litt til med storm?

Jeg er en av de som i mange år har latt meg rive med i stormen. Uansett hva jeg føler så finnes det en “TED talk” til å forklare meg hvorfor jeg føler det slik, inspirere meg til handling basert på følelsen, eller å forandre hva jeg føler. Jeg ønsket å krype inn i øyet av stormen og bli bedre kjent med konseptet, og jobbet derfor frivillig som Head of Communications i TEDxOslo i ett år. Dette er 10 av lærdommene jeg tar med meg videre:

  1. Gode taler kommer ikke av seg selv. De krever øvelse, terping, mer øvelse og en god dose disiplin. Presentørene til TEDx gjennomgår coaching over flere måneder og får profesjonell bistand til taleskriving. Jeg må innrømme at jeg faktisk ble litt lettet over å se at selv kjente ledere og erfarne talere trenger å øve litt innimellom. Samtidig ble jeg mektig imponert av det profesjonelle nivået til TEDx og alt arbeidet som ligger bak konferansen.
  2. TEDx er en inkluderende plattform, men er fortsatt ikke for alle. Mangfold og inkludering er viktig i TEDx konseptet, men det er klare retningslinjer for hva man kan og ikke kan si på den rød-kledde scenen. Talerne har ikke lov til å holde presentasjoner med en kommersiell, politisk eller religiøs agenda for eksempel. Skal det snakkes om vitenskap må det baseres på legitim forskning og ikke pseudovitenskap. Les alle retningslinjene her.
  3. Viktigheten av kunst er undervurdert. Paneldebatter, konferanser, presentasjoner og rundbordsdiskusjoner inkluderer ofte representanter fra ulike sektorer, og noen ganger til og med en miks av deltakere fra politikk og næringsliv, men kunstnere er sjelden invitert. Vi betaler millioner av kroner til våre beste atleter, mens kunstnerne våre så vidt kommer seg gjennom hverdagen med statsstøtten. Hvorfor er det slik? Anne Hilde Neset, en av presentørene på TEDxOslo 2017 og den nye direktøren på Kunstnernes Hus sa det best: ”Vi vet ikke navnet på løperne i de gamle greske olympiske leker, men vi leser fortsatt Homer”. Vi lever i en verden som ikke bare kommuniserer gjennom muntlig språk, og vi må derfor sørge for at vi lytter til alle.
  4. Idéen er kjernen. Mottoet til TED er ”Ideas worth spreading”, og det er det som betyr noe. TED og TEDx er blant de få plattformene som ikke diskriminerer mellom artister og presentører, administrerende direktører og studenter. Vi har alle en viktig rolle i å forme vår felles fremtid. Idéen kommer først, hvem som formidler det og hvordan kommer i andre rekke.
  5. Har du har mulighet så få noen til å anbefale deg. Presentører som blir anbefalt av andre har ofte mer kredibilitet enn de som søker selv, og gir deg dermed et lite forsprang.
  6. I søknaden (uavhengig av om den er skrevet av deg eller du skriver på vegne av noen andre) skriv hva du ønsker å snakke om, hvorfor du vil snakke om det og hvorfor det er viktig at du snakker om det. Hvilke etterlatte inntrykk ønsker du at publikum sitter igjen med?
  7. Hvis du søker selv, lag en film. Hvis du kan vise allerede nå at du er trygg foran kameraet og har en god formidlingsevne er du allerede et steg lenger frem i prosessen. Men husk at dette ikke er nok – gullbilletten går til den beste idéen.
  8. TEDx konferanser er pålagt å ha generelle temaer som kan favne bredt. Du kan derfor søke til konferansen før du vet temaet. Dette forsikrer også at du blir inkludert tidlig i prosessen.
  9. Se igjennom tidligere TED og TEDx presentasjoner for å forsikre deg om at du legger frem noe nytt. Hvis den opprinnelige idéen din har blitt snakket om før så se om du kan introdusere et nytt perspektiv, legge til nye funn eller legge det frem på en ny og kreativ måte.
  10. Styr forventningene dine. Det er veldig mange som ønsker å stå på TEDx scenen, men få som blir valgt ut. Av de som blir valgt ut er det enda færre som blir til virale YouTube hits i etterkant. Sørg for at du søker med de rette hensiktene, og styr forventingene dine deretter.

Hvis du vil vite mer om TEDx universet så ikke nøl med å ta kontakt med meg på pernille.stensli@leidar.com

Spørsmål om TEDxOslo kan rettes til info@tedxoslo.no, eller besøk deres hjemmeside.