Slik lykkes du på Verdens økonomiske forum i Davos

Syv måter å skape meningsfylte samtaler under Verdens økonomiske forum i Davos.

I januar 2017 jobbet jeg under World Economic Forum (WEF) i Davos. Her samles over 3.000 toppledere fra ulike bransjer, politikere, investorer – og kjendiser med en bærekraftig agenda. Midt mellom de snødekte fjellene, reflekterte disse lederne rundt verdens fremtid. Med et omfattende program, hvordan organiserer ledere seg best slik at de rekker å skape meningsfylte samtaler med de riktige mennesker? Etter å ha deltatt på de syv siste toppmøtene i Davos, vil jeg komme med syv konkrete tips for å få til gode samtaler i Davos:

1) Tydeliggjør ditt budskap: Bruk tid på å formulere hva du ønsker å si, og hvordan du vil bli husket. Det er viktig å utvikle et minneverdig budskap som fester seg. Dette gjør du ved å (1) utforme ditt hovedtema, (2) underbygge med dagsaktuelle fakta, og (3) utforme historier som bringer budskapet til livs. Å bruke gode sound bites skaper inntrykk og kan brukes som sitater i media; men husk at velformulerte ord aldri erstatter klar tenkning og kreativ innsikt. Hvis du har et innovativt budskap som ingen har brukt før deg, er sjansen større for å bli husket.

2) Prioriter arrangementer du ønsker delta på: Med TopLink (WEFs innholds- og samarbeidsplattform) kan du planlegge hvilke arrangementer du skal delta på. Ha alltid med en notatbok til brainstorming. Slike arrangementer kan brukes som et frirom til å reflektere i en hektisk tid. Delta på arrangementer som bidrar til å bygge opp nettverket ditt eller utfordre tankene dine, eller begge deler.

3) Vær paneldeltaker eller moderator under arrangementer: Som paneldeltaker eller moderator har du en unik mulighet til å dele ditt budskap med relevante interessenter. Flere Davos-arrangementer blir live-streamet, så man kan nå svært bredt.

4) Sett opp 20-minutters bilaterale møter: Fokuser på å treffe menneskene du ønsker å påvirke. Benytt deg av TopLinks deltakerliste; Her kan du søke på personer etter land eller bransje. Ta deg tid til å gå gjennom listen i detalj, da kommer du ofte over folk du ikke hadde forestilt deg skulle være der. Før møtene bør du dele “one-pagers” eller briefingdokumenter, gjerne sammen med en kort biografi. Dette vil tydeliggjøre hva du ønsker diskutere. Forbered deg nøye til møtet. Når Davos er ferdig, følg opp raskt for å gå videre på det dere diskuterte og ble enige om.

5) Ikke bare delta, men arrangér: Arranger en rundbordsdiskusjon med 40 personer, eller en middag med opp til 100 personer. Det er fordeler både ved å arrangere alene, eller ved å ha samarbeidspartnere fra både offentlig og privat sektor – forutsatt at dere fokuserer på samme tema. Du kan personlig invitere de du ønsker å ha med. Lag korte og inspirerende keynotes, ha rundbordsdiskusjoner med åpne spørsmål og svar, eller samtaler rundt bestemte temaer – dette gir flere mennesker muligheten til å snakke. Det er få steder i Davos som er satt opp for spontane samtaler, så slike arrangementer er verdsatt. Som vert, kan du ha åpne eller avsluttende kommentarer med tydelige call to actions, noe som ikke bare gjør deg til en tankeleder, men også til en gjennomtenkt leder.

6) Snakk med media: I 2017 arrangerte Leidar om lag 40 intervjuer med ledende internasjonale medier i Davos. Jeg anbefaler at man sender en pressemelding til pressen i november, slik at journalister vet at du kommer til å være i Davos. I desember bør du følge opp ved å fortelle om hvilke temaer som du kan kommentere på, og pitche direkte til utvalgte journalister. Dagen før Davos, kan du sende ut en ny pressemelding. Planlegg dine intervjuer på forhånd og sørg for å gjennomføre intervjuer natten før, eller på dagen under årsmøtet (kaffebaren i kongressenteret ved siden av Sanada-rommet er min favoritt). Dette vil sette agendaen, i stedet for at du blir drevet av den. Snakk med media – ikke bare til de! Dette kan du også gjøre ved å introdusere deg selv til pressen når du ser de, eller dra innom medieområdet. NB: Ikke planlegg eksklusive intervjuer, fordi du ikke vet hvem du potensielt kan utelukke.

7) Begynn å forberede deg tidlig. Hvis det er første gang du er på WEF i Davos, ta gjerne en uformell prat med oss i Leidar, så kan vi hjelpe deg med å navigere i fjellbyen og i forumet. Hvis du har deltatt før; (1) analyser hva som fungerte og ikke fungerte i fjor, (2) tenk på hva vil du oppnå i år, og (3) finn ut hvem vil du påvirke neste år. Lag en plan for hvem du ønsker å påvirke, hvor de nås og hvilke globale hendelser du vil delta og snakke på i 2018.

Jeg håper disse erfaringene kan hjelpe deg med forberedelsene til regionale WEF-arrangementer gjennom hele året, og til å forberede deg på Davos i 2018.

Som alltid ser jeg frem til å høre fra deg.

Ingrid Helsingen Warner
ingrid.h.warner@leidar.com